Επιλογή Σελίδας
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΤΗΜΑ ΠΑΓΩΝΙΑ
Το 1988 ο Νικόλαος Παπαϊωάννου ερχόμενος από την Αυστραλία όπου είχε μεταναστεύσει 1976 και κάνοντας ένα ταξίδι στην Κρήτη αποφάσισε να φέρει μαζί του στο νησί 150 δέντρα ελιές ποικιλίας κορωνέικη . Πρωτόγνωρη καλλιέργεια για την εποχή . Ο κόπος του δικαιώνεται αρκετά χρόνια μετά αφού άρχισε να συλλέγει ελιές και να παράγει το δικό του λαδί . Πλέον στις μέρες μας και με την βοήθεια του ελαιοτριβείου του κ.Αρχοντοβασίλη , το αγουρέλαιο που παράγετε , αφού το 70% του καρπού είναι πράσινες και με τις πιο σύγχρονες μεθόδους το εξαιρετικής ποιότητος , με χαμηλές οξύτητες πράσινο διαυγές και έντονα αρωματικό λαδί είναι κάτι το μοναδικό.
*η φωτογραφία αποτελεί δείγμα και το προϊόν δεν είναι προς πώληση.
Τσίπουρο με γλυκάνισο – τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
Το 1924 ο Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου σε ένα ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη με τα καΐκια της οικογενείας , έφερε από την πόλη το πρώτο παραδοσιακό καζάνι και το μοναδικό μέχρι πρόσφατα στο χωριό Αγκαρυώνες . Ύστερα από μετατροπές που έκανε ο ίδιος λόγω του μεγάλου μεγέθους του το εγκατέστησε και από τότε μέχρι και στις μέρες μας το ίδιο αυτό καζάνι , με την ιδία παραδοσιακή συνταγή και με ξύλα παράγουμε από σταφύλια μοσχάτο Αλεξανδρείας τσίπουρο διπλής απόσταξης με γλυκάνισο και χωρίς γλυκάνισο. Έντονο αρωματικά μιας και η σιγανή και υπομονετική απόσταξη εγκλωβίζει όλα τα αρώματα του μοσχάτου κάνοντας το προϊόν μοναδικό .
*η φωτογραφία αποτελεί δείγμα και το προϊόν δεν είναι προς πώληση
Άφκος Λημνου (φάβα)

 

Ο πάππους Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου πάντα κρατούσε στο “κατώγι” του σπιτιού την πολύτιμη σπόρο-θήκη με της τοπικές ποικιλίες σπορών, αυτό έφτανε για να δημιουργηθεί το Κτήμα Παγώνια. Τα πρώτα 2 κιλά σπόρου της τοπικής ποικιλίας φάβας  φυτεύτηκαν στη Λημνια με το πρώτο στρέμμα να είναι γεγονός.  Πλέον καλλιεργούνται ετησίως 13-15 συνολικά στρέμματα Άφκου Λήμνου. Κοπιαστική καλλιέργεια μιας και ο θερισμός του φυτού γίνεται χειρονακτικά με δρεπάνια και μόνο τις πρωινές ώρες , λόγω ευαισθησίας του φυτού. Αν δεν έχει αρκετή υγρασία σπάει ο λοβός όπου είναι ο σπόρος και χύνετε στο εδάφους. Το αλώνισμα γίνετε πλέον με μηχανικές μεθόδους με αλωνιστική μηχανή. Το προϊόν καθαρίζετε ώστε να φύγουν τα ξένα σώματα . Λιάζετε για να ξεραθεί και στέλνετε στην Αθήνα να επεξεργαστεί και να είναι έτοιμο προς διάθεση.

Ο τύπος του σπόρου είναι κυλινδρικός με αποτέλεσμα στην επεξεργασία τα μηχανήματα να μη μπορούν να κάνουν 100% αποφλοίωση …ίσως το καθάρισμα να σας κουράσει λίγο αλλά η μοναδική της γεύση θα σας αποζημιώσει.
Συσκευασίες του 1 κιλού 7,00€ και 430 γραμμαρίων 3,00€

ΑΡΒΥΘΙΑ ΛΗΜΝΟΥ
Ρεβίθια ποικιλίας Μαροκινά καλλιεργούσε ο παππούς για την χειμωνιάτικη σοδειά του σπιτιού. 4 στρέμματα φέτος στο Κτήμα Παγωνιά με ικανοποιητική παράγωγη, μεγαλόσπερμα , με λευκό φλοιό και καλόβραστα .Η καλλιέργεια και η συγκομιδή καθώς και το αλώνισμα γίνονται χειρονακτικά όπως τότε. Έντονα γευστικά στην παραδοσιακή σούπα ρεβίθια λεμονάτα αλλά και ιδανικό για φαλάφελ και χούμους .
Μη διαθέσιμα
Συσκευασία 1 κιλού 5,00€
Συσκευασία 400 γρ 2,00€

ΚΟΡΚΟΤΟ – ΠΛΙΓΟΥΡΙ

Για την αγρανάπαυση των χωραφιών στο Κτήμα Παγώνια από την καλλιέργεια του Άφκου , καλλιεργούμε την τοπική ποικιλία σκληρού σίτου “Λήμνος”. Αλωνίζετε και αποστέλλετε στο παραδοσιακό μύλο του νησιού για σπάσιμο , χωρίς συντηρητικά και χημικά πρόσθετα . Ιδανικό για παραδοσιακό τραχανά , ταμπουλέ , αλλά μπορεί επίσης να αντικαταστήσει το ρύζι στα γεμιστά επάξια.
Συσκευασίες 1 κιλού 1,50€ Συσκευασίες 400γρ 0,60€