Επιλογή Σελίδας

Υλικά

  • 1200 γρ.αλευρι σταρενιο Λημνου
  • νεράκι…όσο πάρει
  • 1/2 φακελάκιξηρή μαγιά
  • 1 1/2 κ.γ.αλάτι λιγο ζάχαρη

60’’ λεπτά χρόνος προετοιμασίας

Το πρωί πιάνουμε το προζύμι ως εξής. Παίρνουμε ένα μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε μέσα μισό ποτήρι (νερού μέτριο) νερό. Στη συνεχεια ρίχνουμε το αλάτι και το μισό φακελάκι μαγιά. Τα ζεστάινουμε στο μάτι της κουζίνας και ανακατευουμε συγχρόνως μέχρι να γίνει χλιαρό (όχι καυτό).

 

Κατόπιν σε μια μικρή λεκάνη ρίχνουμε κοσκινισμένο αλεύρι 250 γρ και προσθέτουμε το νερό με τη διαλυμένη μαγιά και το αλάτι.

Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα μίγμα μαλακό και να κολάει λίγο στα χέρια μας. Υπάρχει περίπτωση να θέλει λίγο αλεύρι ή λίγο νερό παραπάνω. (εξαρτάται απο το αλεύρι).

Την ζύμη την τοποθετούμε σε ένα Μπωλ διπλάσιου μεγέθους απο την ζύμη ή και μαγαλύτερο, και κλείνουμε το μπωλ τοποθετώντας την σε ένα ντουλάπι της κουζίνας. (Για γίνει προζύμι)

 

Μετά απο 24 ωρες (η διαδικασία αυτή αργεί διότι πρέπει να αναπτυχθούν οι ζυμομύκητες) αφου δούμε ότι φούσκωσε το προζύμι τοποθετούμε το προζύμι σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε για 15 λεπτά προσθέτοντας το υπόλοιπο αλέυρι και λίγο λιγο το νερό. Θα πρέπει η ζύμη να είναι μαλακιά και να κολάει λίγο στο χέρι μας.

Λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας για μπορέσουμε να την πλάσουμε σε στύλ φρατζόλας και τις τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί του φούρνου ή σε λαδωμένες φόρμες του κεικ.

Ρυθμίζουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς  και τα αφήνουμε για δύο ώρες να φουσκώσουν και να γίνουν τουλάχιστο διπλάσια σε μέγεθος.

Μετά γυρίζουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε 40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρώμα ελαφρώς καφέ.

Σχετικά Προϊόντα