Επιλογή Σελίδας
Υλικά

Υλικά (μεζές για 6-8 άτομα)

  • 250 γρ. φάβα Λημνου
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι
  • 1,5-1,7 lt. ζεστό νερό από βραστήρα (η αναλογία νερού προς φάβα είναι περίπου 6 προς 1, για ανοιχτή κατσαρόλα που σιγοβράζει)
  • 40 ml. ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι δαφνη φυλλο

Κόψτε το κρεμμύδι. Σε βαθιά αντικολλητική κατσαρόλα βάλτε το λάδι να κάψει σε μεσαία φωτιά και ρίξτε κρεμμύδι να σοταριστει  απαλά για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο.

  1. Προσθέστε τη φάβα. Την σοτάρετε μαζί κρεμμυδι και την δαφνη για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε τη περισσότερη ποσότητα ζεστό νερό ( 1,2-1,4 lt) αφήνοντας το υπόλοιπο για συμπλήρωμα αργότερα εφόσον χρειαστεί.
  2. Σιγοβράζετε τη φάβα ανακατεύοντας κάθε τόσο με ανοιχτή κατσαρόλα. Καθώς περνάει η ώρα και σίγουρα μετά το πρώτο εικοσάλεπτο τσεκάρετε και ανακατεύετε πιο τακτικά για να μην κολλήσει η φάβα στον πάτο καθώς η ποσότητα του νερού μειώνεται. Προσθέτετε στη πορεία αλάτι και πιπέρι.
  3. Όταν οι μπουρμπουλήθρες που βγαίνουν στην επιφάνεια αρχίζουν να μικραίνουν και να πετάνε –που σημαίνει ότι έχει φύγει η περισσότερη ποσότητα νερού- ελέγχετε ότι η φάβα έχει λιώσει. Συνήθως αυτό συμβαίνει περίπου στα 35’-40’. Αν η φάβα δεν έχει λιώσει και το νερό έχει μειωθεί, προσθέτετε ζεστό νερό σε μικρές ποσότητες (ανά 100 ml) μια ή περισσότερες φορές για να μην σας αραιώσει, μέχρι να λιώσουν καλά τα σποράκια της φάβας.
  4. Όταν πλέον η φάβα έχει λιώσει και είναι πηχτή, την αφαιρείτε την απ’ το μάτι και με μίξερ χειρός την περνάτε καλά ώστε να γίνει εντελώς λεία και βελουτέ. Διορθώνετε αν χρειάζεται σε αλάτι και πιπέρι.

Σερβίρετε σε πιάτο και περιχύστε μπόλικο αγουρέλαιο , ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό , μαϊντανό και φρεσκοτριμμενο πιπέρι …. Απολαύατε σαν κυρίως πιάτο η και σαν μεζέ με ένα μοσχάτο  Αλεξάνδρας Λήμνου